Mörklägg ditt hem i sommar

När man tänker på mörkläggning så är det ofta med tanke på barnens sömn

Ett ljust sovrum där kvällsolen lyser rakt in är inget positivt om klockan är mycket och barnen behöver komma till ro. En tidig revelj till följd av att solen går upp enormt tidigt är en annan baksida med den annars så underbart ljusa årstiden sommar. Att hitta bra alternativ för att kunna mörklägga sovrummet kan vara helt avgörande för om barnen skall kunna få sina välbehövliga timmars sömn varje natt och på så vis kunna hålla kvar sina invända rutiner när det gäller sömnen även under sommarhalvåret.

För några av oss har avsaknaden av gardiner och gardinstänger helt enkelt försatt oss i den situationen att vi, även om vi skulle vilja hänga upp ett extra lakan eller en tjock mörk filt för fönstret, faktiskt inte har något att hänga upp den i. Den avskalade stilen i de moderna hemmen saknar ofta helt gardiner och gardinstänger och detta kräver ju ett nytt sätt att tänka när det gäller mörkläggning. Från Hasta finns det en produkt som fästs direkt över kanten på det inåtgående fönstret. I fästlisten sätter du sedan fast mörkläggningsgardinen och sedan har du fått en smidig lösning för att skydda rummet mot både ljus och värme trots att du inte har någon gardinstång.

 

Många anser att rullgardiner är en ful inredningsdetalj och vill helst slippa dessa helt. För alla som är av den åsikten finns det gardinlängder som fungerar som mörkläggning istället. Med en gardin tillverkad av ett tyg som inte släpper igenom något ljus kan du ha det snyggt och ombonat på dagen och få ett helt mörklagt rum på kvällen. Här är det Textilonnet.se som visar upp deras variant av mörkläggningsgardin.

Även IKEA har flera olika typer av mörkläggningsgardiner. Deras längder finns i flera färger och deras mörkläggnings-rullgardin har ett litet diskret fäste i underkanten som gör att den blir, i princip, osynlig när den inte används.

När man tänker på mörkläggning så kan det ju vara så mycket mer än bara för att kunna sova. Man kanske skall göra läxor vid en dataskärm, se på tv eller ha ett möte där man tittar på en projektor. Vid dessa tillfällen är det oftast lite mindre strikt med behovet av TOTAL mörkläggning så vid dessa tillfällen och i dessa rum där sådana aktiviteter brukar äga rum kan man tänka sig en alternativ mörkläggning som exempelvis träpersienner. Med träpersienner får du ett snyggt utseende i ditt rum och de kan med fördel användas som en gradinkappa, d.v.s. att den hänger medsläppt till mitten av fönstret och blir till en vacker inredningsdetalj.

Vilket alternativ av mörkläggning du än väljer så är det viktigt att kunna mörklägga. Även om solen är livsviktig och energigivande så är den inte alltid välkommen i alla lägen. Så njut av solen och sommaren där du vill och se till att få mörklagt där du inte vill ha solen.

 

Redaktionen tipsar

Förvaring är så mycket mer än bara garderober Att kunna ha en lättillgänglig plats för ett vattenglas, en bra bok och några tidningar...
Välj färger i sovrummet som speglar din personlighet. Färgerna i ditt sovrum skall inte bara passa din stil, de skall även harmoniera med...
Effektfullt men ändå lite stillsamt Det skulle kunna vara namnet på en vattenshow med fontäner och ljus eller en musikföreställning med...

Annonser

Utvalda varumärken

En energisparande inredningsdetalj, är både ett solskydd och ger en extra isolering!