Tapeter för sovrummet

Effektfullt men ändå lite stillsamt

Det skulle kunna vara namnet på en vattenshow med fontäner och ljus eller en musikföreställning med skönsång, just för att beskrivningen visar på det dubbla som man ofta vill ha när det gäller sinnliga upplevelser. Man vill se något effektfullt samtidigt som man vill kunna njuta av det vackra mitt i alla effekter. Precis likadant är det när det gäller att tapetsera sovrummet. Du vill få fram ett vackert uttryck, en effekt, en upplevelse men du vill absolut inte skrämma, förvirra eller uppröra den som kliver in i rummet. En sovrumstapet skall beröra men ändå lämna själen vilande – tillräckligt mycket attityd för att sätta spår men inte lämna några djupa, svåra rester kvar för synen att bearbeta.

Marininspirerad tapet från Boråstapeter

Ett effektfullt mönster kan bli dovare och mindre uppseendeväckande om det bara får ett suddigt uttryck. En annars ganska skrikig tapet, i vitt, blått och rött blir genast vackert dämpad bara genom den suddade ytan. Naturligtvis vet alla tapettillverkare om att vi vill ha vackra tapeter utan att för den skull bli översköljda av färger och detta är väl ett perfekt exempel på en lyckad kombination.

Fondvägg från Durotapeter

Att tapetsera en av väggarna i sovrummet är ett ytterligare alternativ. Här har man faktiskt vågat sig på en riktigt mörk tapet som en fondvägg där sänggavel och lampor harmonierar med den gråsvarta tapeten.

Romantisk tapet från Durotapeter

Fondväggar kan göras mer eller mindre iögonfallande och här är det ett diskret ljusgrått mönster som i sin tur smälter samman med sängens gavel och sängbord. Tillsammans blir det en lugn och skön harmoni och ingeting som sticker ut eller stör.

Drömlik tapet från Boråstapeter

I ett sovrum med lite starkare färger på möblerna och sängkläderna kan det krävas en tapet med lite mer stuns. Här är en variant med rejäla effekter om man tittar närmare men vid den första anblicken på distans ser den mest snöig och mjuk ut. Ett vackert sätt att ta upp sovrummets färger utan att för den skull ta över hela showen.Mix av två tapeter från Boråstapeter

Även barnen behöver behagliga tapeter i sovrummet. Barnen använder ju dessutom sina sovrum till långt mycket mer än att sova och kan vi då ge dem sköna känslor av välbehag även under leken så har vi kommit långt. Här är en kombination utav två olika tapeter, med exakt samma färgställningar, där den ena är mer livfull än den andra. Två skilda mönster som tack vare sin färgharmoni passar samman så fullkomligt. Att dessutom garderoben har fått samma färg som en av färgerna i tapeterna understryker bara sammanhanget än mer.

Effektfull tapet från Midbec

 

Ungdomarna får sedan hela andra behov och ofta vill de smycka sina väggar med foton, affischer och andra minnessaker vilket gör att en mönstrad tapet både kommer att störa och inte heller synas på det sätt som det var tänkt. Även här kan man välja ut en vägg som får en vackert mönstrad tapet och resten av väggarna lämnas enfärgade. På så vis kommer ungdomen att kunna smycka sitt rum på sitt eget personliga sätt och göra det trivsamt.

Kvalité och vackra mönster från Midbec

Harmoni är ett av ledorden för sovrumsinredning och tapetsering och här är ett exempel på hur en mönstrad tapet med mycket uttryck i ändå kan skapa en harmoni. Allt tack vare att all inredning i rummet tar upp exakt samma färger som finns i tapeten.

Effektfullt med tapeter från Eco tapeter

Den sista bilden är undantaget som bekräftar regeln. Mönster med mycket effekter KAN fungera i sovrummet men det kräver att den som skall sova i rummet verkligen känner att mönstren är i harmoni med den egna själen. En färgstark och rivig person kanske rent utav blir lite lugnad utav att få befinna sig bland sina egna element. I detta exempel har dessutom sänggaveln det mest iögonfallande mönstret och tapeten blir bara ett komplement till de svartvita effekterna som finns mitt i all inredning i sovrummet.

Slutsatsen när det gäller tapeter för sovrummet måste ändå bli att tänka harmoni och vackra färger som skapar lugna effekter. Vi skall ju sova i rummet och dessutom gärna, när tillfälle ges, kunna somna om därinne en ledig lördagsmorgon. Om vi omger oss utav lugna färger och mönster blir stämningen därefter, vilket är precis vad som behövs för att kunna njuta fullt ut av ett harmoniskt sovrum.

 

Redaktionen tipsar

Skapa en enhetlig harmoni och njut utav sköna nätter. Vi spenderar mest tid i sovrummet under dygnets mörka timmar och i första hand så är...
Med en bäddsoffa i hemmet skapar du fler flexibla sov möjligheter. Att kunna ta emot gäster i sitt hem och dessutom kunna erbjuda dem...
En ställbar säng ger dig möjlighet att variera din sovställning. Våra sovrum klassas ofta som vårt allra heligaste, ett privat krypin som...

Annonser

Utvalda varumärken

Trendig kalkfärg
Här på Tapetstore hittar du fototapeter för alla möjliga rum.
Duro tapet – din inspiration för tapeter i hemmet
Kvalitetsvarumärke inom färg