Låt våren komma med färg och värme

Bland vårens sovrumsdetaljer finns en hel del för ett vackert sovrum

Sovrummet är den plats i huset som faktiskt kan vara allra svårast att inreda. Vi vill ha fina färger som ger ett vackert rum samtidigt som vi vill ha en lugn plats där vi sover bra och vaknar utvilade. Idéerna om färgernas betydelse fört vårt inre och vårt välmående är många och förespråkarnas antal av det ena eller det andra är sannolikt lika många som idéerna självt. Det allra bästa är nog ändå att bara lita till sitt inre känsla och inreda sovrummet efter den.

 

Blir man glad och tillfreds av färger så skall man inte alls vara rädd för att inreda i färgstarka toner. Sover man redan lite dåligt så är det nog andra förändringar och rutiner man behöver ändra på, snarare än färgerna i själva rummet.

Den största modefärgen av dem alla den här våren och sommaren – ja, förresten är den redan vald till ÅRETS färg, heter Marsala och är en rostfärgad, rödbrun nyans med mycket kryddighet. Tillsammans med den bleka Toasted Almond blir det en fin kombination i sovrummet. Förutom sängkläderna så har man valt att följa upp med samma färger på både vägg och panelgardiner.

Andra vackra nyanser ur färgkartan den här säsongen är den svalt rosafärgade Strawberry Ice och den blekblå Aquamarine. Båda två är härliga sommarfärger som ger mycket färg utan att bli för stark eller översvämmande. Associationerna går till det oskyldiga 50-talet och de charmigt pepitarutiga bikinisen.

Nästa bild med vårinspiration visar turkos och silvergrått tillsammans. De passar utmärkt tillsammans och lika stark och intensiv som den turkos är, lika sval och mild är det grå. Tillsammans en skön harmoni för sovrummet.

Kanske väljer du ändå till sist en enfärgad, neutral inredning i sovrummet. Ljusa satinlakan i en blek neutral färg som skapar lugn och ro i sovrummet. Även då kan du enkelt matcha upp sängen med en hög full av sköna vårfärger – precis som vi i köket väljer att smycka med en rejäl bukett färgglada tulpaner kan kuddarna bli dess motsvarighet i sovrummet.

 

Två färger som känns nya i sin mix är den dämpade Tangerine tillsammans med en blekgul Custard. Nytt och läckert tillsammans och visst kan man mycket väl tänka sig randiga sängkläder i dessa två färger!?

 

Slutligen en bild som visar en annan lösning för att få lite färg och liv ovanpå sängen, nämligen med hjälp av överkastet. Här är en frisk blågrön mix med lite handdukskänsla i. Mängder av blå nyanser, vilket alltid är populärt, mixade med sköna gröna toner. Ett mönster som skulle göra sig perfekt även som morgonrock och badhandduk.

Hoppas att du med denna text har fått lite inspiration till förnyelse i sovrummet nu när vi går mot ljusare vårtider. Tänk på att det med ganska små medel går att göra stora förändringar och att det blir ”som nytt” varje gång du ändrar alla inredningsdetaljer. Omväxling förnöjer säger man ju och om vi kan skapa nystart i sovrummet varje gång vi ändrar färgsättning så kan vi skatta oss lyckliga.

 

Redaktionen tipsar

Förvaring är så mycket mer än bara garderober Att kunna ha en lättillgänglig plats för ett vattenglas, en bra bok och några tidningar...
Njut av skön golvvärme i sovrummet Det råder inget tvivel om att vi människor sover bättre när det är svalt i sovrummet, för att vi ska få...
När man tänker på mörkläggning så är det ofta med tanke på barnens sömn Ett ljust sovrum där kvällsolen lyser rakt in är inget positivt om...

Annonser

Utvalda varumärken

Sovrummet är din egen oas där du börjar och avslutar dagen. Med vårt breda sortiment kan du skapa ett sovrum utöver det vanliga.
För dig som gillar färg, eller bara vill ha det svart på vitt. För dig som vill ha det silkeslent eller linnesvalt.
Litet överkast från House of Rym i mönstret Fir fir forest grey. Design av Anna Backlund.
Vävd prydnadskudde med kelim-mönster av garnfärgade bomullstrådar.