Tänk igenom din sovrumsbelysning

Planera hur du skall belysa ditt sovrum för att få rätt känsla i rummet

När man tänker på sovrumsbelysning är det många som i första hand tänker på läslampan vid sängen, den spännande boken och den sköna tröttheten som ofta kommer krypande just under stunden man ligger och läser. Visst är läslampan viktig men den totala belysningen i sovrummet är så mycket mera.

Vägglampa från MarkslöjdBilden är hämtad från Markslöjds hemsida

För att hitta en härlig harmoni i den totala sovrumsbelysningen gäller det att skapa balans mellan starkt och svagt, ljus och mörker, dämpat och mer riktat ljus. Om vi börjar med det starka så finns det bara där för att kunna lysa upp rummet ordentligt. En ordentlig takbelysning, som gärna får harmoniera i stil, är en förutsättning för att kunna städa upp dammråttorna på ett bra sätt. Det svaga ljuset som vi ibland också kallar för mysbelysning eller stämningsbelysning kan vara sådana ljuskällor som exempelvis några vägglampor eller en fin bordslampa på en byrå.

Sänglampor från MiomöblerBilden är hämtad från Mio möblers hemsida

När det sedan gäller det riktade ljuset så är sänglampor ett kapitel för sig. Antingen kan man välja att ha sänglampor på nattduksborden och då gärna en modell som går att rikta. I alla fall om man är en läsande människa som behöver bra ljus till kvällslektyren. Ett annat alternativ av sänglampa är den väggfasta modellen. En lampa på varje sida om sängen ger både mysigt ljus och bra riktning på ljusstrålarna, ner i boken. Några vägglampor har även en kombination av mjukare ljus och en mindre spotlight som är tänkt som läslampa.

Sänglampa för två från MarkslöjdBilden är hämtad från Markslöjds hemsida

Vill man dela på ljuset kan man välja en väggfast sovrumslampa som man sätter ovanför sänggaveln och som sedan ger ljus åt båda sängplatserna. Med en ställbar funktion på denna typ av lampa kan man både ligga och läsa samtidigt som den andra personen bara vill ha lite allmänt ljus som lyser över sängplatsen men utan att få ljuset rakt i ansiktet.

Sovrumslampa i lantlig stil från MarkslöjdBilden är hämtad från Markslöjds hemsida

Det är också viktigt att lamporna harmonierar med inredningen i sovrummet. Har man exempelvis ett lantligt inrett sovrum med målad bröstpanel och romantiskt blommiga tapeter så kan en serie av lampor med ett sirligt utseende vara alldeles perfekt.

Vägglampa med inbyggd spegel, från Markslöjd

Slutligen visar vi en speciell lampa med en extra inbyggd funktion. Spegellampan som kombinerar möjligheten av att spegla sig samtidigt som den sprider ett vackert ljussken i sovrummet känns både smart och passande.

 

Redaktionen tipsar

En ställbar säng ger dig möjlighet att variera din sovställning. Våra sovrum klassas ofta som vårt allra heligaste, ett privat krypin som...
Skapa en enhetlig harmoni och njut utav sköna nätter. Vi spenderar mest tid i sovrummet under dygnets mörka timmar och i första hand så är...
Det är med en säng som med inredning i allmänhet, vissa av dem faller man för vid första anblicken. Nu är ju valet av säng och sängar långt...

Annonser

Utvalda varumärken

Belysning som gör ditt sovrum romantiskt eller fräckt - du väljer
Lys upp ditt hem med skenet från våra vackra lampor och ljusslingor.