En bra nattsömn

För att må bra på dagen, måste du sova gott om natten.

På natten skall kroppen återhämta sig från dagens alla ansträngningar, spänningar skall släppa och vi skall vakna utvilade och redo för en ny dag. För somliga är natten den självklara stunden på dygnet då vi är helt befriade från alla tankar, funderingar och bördor. Då vilar vi till fullo och vår kropp får chans att ladda om batterierna. Somliga är inte alls känsliga för vilken säng de sover i, hur hård eller mjuk den är eller vilken typ av kudde de har. Några har så lätt för att somna och för att sova gott under natten att det nästan känns som ett hån mot alla oss andra.

Sängar från Mavis

För andra av oss är det inte fullt lika enkelt. Ibland kan det ha helt naturliga förklaringar som att vi är inne i en period i våra liv där barnen sover oroligt med nattliga uppvaknande, otrygghet och drömmar. Då blir det lätt så att den mest lättväckte föräldern tar barnet till sin egen säng och den egna sömnen blir lidande. Sovställningarna blir statiska då du inte kan vända dig fritt i sängen och resultatet blir att du får ett barn som sover tryggt och gott men en förälder som sover dess då sämre. Detta är ofta övergående och har du skaffat en riktigt skön säng till ditt barn så kan ett alternativ vara att du själv tassar över dit när barnet somnat in och sover gott i din säng.

Säng från CS möbelfabrik

Andra orsaker till dålig nattsömn kan vara att du har en för mjuk eller för hård madrass. En känslig kropp och en ömtålig rygg behöver en väl utprovad madrass som avlastar på bästa sätt för att kunna ge dig den nattsömn du så väl behöver. Likaså spelar valet av kudde stor roll. Beroende på om du sover på sidan, på rygg eller som några av oss, på mage, så behöver du välja någon av de kuddar som passar för just ditt sovsätt. Täcket en tredje sak som har betydelse för hur du upplever timmarna i sängen. Är du väldigt varm av dig själv bör du välja ett svalare täcke och har du tvärtom lätt för att frysa på natten, så bör du välja ett täcke som värmer ordentligt.

Mörkläggningsgardin från Hasta

När du har gjort alla de funktionella justeringarna som kan behövas finns det slutligen en del praktiska tips som också kan hjälpa för att få sova riktigt gott på natten. Ett av dem är mörkläggningen. En gardin som utestänger dagsljuset på ett effektivt sätt är en väldigt bra början. Ett fönster på glänt för att få in sval, frisk luft är ett annat. Sedan är det faktiskt med oss vuxna, precis som med barnen, att vi också behöver ett visst mått av rutiner och chans till nedtrappning innan läggdags. Att börja dämpa ner ljud och ljus i huset frampå kvällstimmarna och att hålla sig till stillsamma aktiviteter är en bra början på en god natts sömn. Några av oss kan ha mycket spänningar i kroppen och en stund på en spikmatta eller med en värmedyna kan vara ett skönt sätt att ge kroppen lite extra avslappningssignaler.

Säng från Jensen

Somliga av oss som sover dåligt på nätterna är mästare på att somna framför tv apparaten. Kanske är det ett tecken på att just en tv ger dig de där avslappningssignalerna som du behöver och en tv i sovrummet kan vara det som är lösningen på ditt problem. Här har man valt en dekorationsspis i sovrummet vilket också brukar vara en sådan där sak som sprider ett lugn och en känsla av välbehag inför natten.

 

Redaktionen tipsar

För att må bra på dagen, måste du sova gott om natten. På natten skall kroppen återhämta sig från dagens alla ansträngningar, spänningar...
En ställbar säng ger dig möjlighet att variera din sovställning. Våra sovrum klassas ofta som vårt allra heligaste, ett privat krypin som...
Glöm inte bort barnens välbefinnande när ni planerar era sovrum. Att vi föräldrar tycker om när barnen sover gott om natten är väl inget...

Annonser

Utvalda varumärken

God kvalitet varar, precis som tidlös design.
Grå kudde med en svart ståtlig elefant.
God kvalitet varar, precis som tidlös design.
Vävd prydnadskudde med kelim-mönster av garnfärgade bomullstrådar.